Internet Introductie

-- Website Mario Perotti --
April 7 1999

I N D E X


Intro op het Internet
Het WWW
Mail
Sites
Mailinglists
Chatting
Tips voor gevorderdenIntroductie op het Internet.
Ik kreeg de laatste tijd heel veel vragen van nieuwkomers over het Internet. Daarom besloot ik mijn ervaringen maar eens op papier te zetten.

Je kunt het World Wide Web (WWW) naar mijn mening in twee functies indelen:
1. Electronic Mail (E-mail), hiermee kun je berichten versturen en ontvangen;
2. Sites. Dit zijn pagina's op het WWW, die je kunt opvragen. Deze pagina's op hun beurt kunnen zowel tekst bevatten of zogenaamde 'links' naar andere pagina's.
links zijn dus 'clickable' woorden, waarmee je door ze aan te klikken een verbinding maakt met de andere site.

Zowel E-mail als de Sites kennen ieder een bijzondere toepassing:
Via E-mail kun je informatie over allerlei onderwerpen naar je toe laten sturen. Dit wordt een 'mailinglist' genoemd.
Als variant op de Sites zijn er de 'chat' sites. Door naar deze sites te gaan kun je door tekst in te typen schriftelijk communiceren met anderen die ook op deze site zijn ingelogd.

Voor het bekijken van de sites heb je natuurlijk een (speciaal) programma nodig. Dit programma wordt een 'browser' genoemd. Op dit moment is Microsoft® 'Explorer' het meest gebruikte programma ter wereld. Een andere browser is bijvoorbeeld 'Netscape'. Zoals met alle programma's heeft ieder een aantal voordelen, maar ook madelen.
Omdat sites vaak door de bouwers met een bepaald programma worden getest, lees je vaak op sites 'best viewed with ....'
Wanneer je een dergelijke site met een andere (oudere) browser bekijkt, staan de plaatjes vaak niet op de goede plaats, is de indeling onjuist, of kun je bepaalde delen niet (goed) zien, etc.

Return to I N D E X


Het World Wide Web.
Het WWW kun je het meest simpel voorstellen als een spinneweb van computer verbindingen waaraan een enorm aantal computers (servers) zijn gekoppeld. Deze servers kunnen op elke plaats in de wereld staan.
Door via de telefoonverbinding jouw comupter te koppelen aan zo'n server, krijg je toegang tot het WWW. Elke server heeft een adres. Dit adres begint (meestal) met: 'http://www.' hierna komt het specifieke serveradres. Er zijn wereldwijd een aantal afspraken gemaakt over het gebruik van de serveradressen. Hierdoor kun je van het adres een aantal zaken afleiden. Enkele voorbeelden: sites eindigend op:
.com: is commerciele organisaties;
.edu: is een school of universiteit;
.gov: Overheidsinstelling (in USA);
.int: Internationale organisaties (meestal NATO);
.mil: Militaire sites;
Er zijn ook sites die eindigen op met een tweeletterige landsaanduiding. Enkele voorbeelden:
.nl: Nederland;
.ca: Canada;
.de: Duitsland;
.uk: United Kingdom;
.us: USA.

Return to I N D E X


E-mail.
Wanneer je een abonnement bij een Servic Provider (SP) neemt, krijg je daar een E-mail adres (postbus). Hierdoor is het mogelijk m.b.v. een Mail Programma te berichten te versturen en te lezen.
Het bericht dat iemand naar jouw adres stuurt, wordt opgeslagen op de server bij je SP. Wanneer je inlogt en het mailprogramma start, worden de berichten bij je SP opgevraagd en verstuurd naar jouw computer, die ze opslaat op je harde schijf, waarna je ze kunt lezen.
Een gelezen mailbericht kun je beantwoorden of doorsturen naar iemand anders. Een mailadres is herkenbaar aan het apestaartje (@). Zo is mijn mailadres perotti@wxs.nl
Bij het aanmelden voor het abonnement is het verstandig even na te denken welke gebruikersnaam je opgeeft. Veelal wordt dit ook meteen je mailadres.
Je kunt later een mailalias opgeven indien je je mailadres om wat voor reden wil veranderen. Houdt er echter wel rekening mee dat je gebruikersnaam veelal in de header van je mail blijft staan.

Hoe weet je nu wat het mailadres van iemand anders is?
Er zijn een aantal telefoonboeken waar E-mailadressen in staan op het WWW.
De meest gebruikte kun je vinden op deze site.
Natuurlijk weet zo'n telefoonboek niet dat jij een mailadres hebt gekregen. Als je anoniem wilt blijven, hoef je niets te doen. Wil je echter ooit door anderen gevonden worden, dan zul je je moeten aanmelden. Dit gaat zeer eenvoudig: Door naar de zoekmachine te gaan, 'add' aan te klikken, de gevraagde informatie in te vullen en 'sent' of 'submit' aan te klikken, wordt je opgenomen in de database. Gebruikelijk is dat je een bevestiging op je mailadres ontvangt wanneer je bent opgenomen in de database. Wanneer een persoon die jij zoekt dit ook heeft gedaan kun je iemand dus zo vinden. Heeft deze persoon zich niet aangemeld, dan kun je het dus schudden!!
Meld jezelf dus ook even aan bij deze E-mail Search.

Return to I N D E X


Site/Homepage.
Dit zijn dus de Internetsites. Sommigen noemen dat homepages. Ik vind een homepage een beginsite van iemand/bedrijf, van waaruit meer informatie over de persoon/bedrijf is op te vragen.
Zoals gezegd heeft een pagina een adres, ook wel URL genoemd. Over het algemeen begint dit adres met 'http://www.' gevolgd door het serveradres met daaraan gekoppeld de bestandsnaam. Dit adres is dus zichtbaar op als URL adres of Location. Op dit moment lees je dus het adres
http://home.wxs.nl/~perotti/intro.htm
bovenaan je scherm.
Hoe vind je nu een site van iemand of bedrijf?
Ook voor pagina's zijn er weer 'search engines', specifiek voor URL's, dus niet voor E-mail adresssen. Wanneer je een site zoekt waarvan je denkt dat deze op een Nederlandse server draait, kun je het best gebruik maken van een Nederlandse Seach engine, zoals Search-NL, ILSE of NL-URL.
Wereldwijde zoekmachines zij bijvoorbeeld AltaVista, WebCrawler, Yahoo!, etc, etc. Hier zijn er vele van. De zoekmachine werkt als volgt: Je gaat naar de site van de Search engine en typt het gewenste onderwerp in. Veelal kun je slechts 1 zoekargument gebruiken. Gebruik je er meer, dan krijg je vaak de optelsom van beide zoekargumenten, niet de overlap.
Dit kan vervelend zijn, temeer omdat je wereldwijd zoekt. Je kunt dus enige duizenden sites krijgen die aan het zoekargument voldoen. Op zich geen probleem, want er worden er slechts 20-25 zichtbaar gemaakt. Alleen heb je een zeer kleine kans dat de informatie die jij zoekt ertussen zit.
Je kunt je kans vergroten door tussen de zoekargumenten een '+' te zetten, dan krijg je de sites met de combinatie van de argumenten.
De kwaliteit van de zoekmachine hangt af van het feit of de site-eigenaar zijn site daar heeft aangemeld. Van AltaVista is bekend dat deze doorgaans de meeste informatie geeft.

De meest gebruikte Search Engines heb ik even bij elkaar gezet op mijn site Searching the web
Wanneer je een bookmark maakt van deze pagina, heb je ze altijd onder handbereik!

Return to I N D E X


Mailinglists
De 'mailinglists' zijn er over specifieke onderwerpen. Een voorbeeld hievan zijn de press-releases van Ericsson. Door je aan te melden krijg je automatisch alle press-releases van dit bedrijf in je mailbox.

Return to I N D E X


Chatten op het WWW
'Chatten' doe je op een Internet-site. Wanneer meerdere mensen zijn ingelogd op een site waarop ingetypte tekst verschijnt, is het mogelijk tekst aan elkaar door te geven. Op deze manier is het dus mogelijk met meerdere mensen 'on line' schriftelijk te communiceren.
Dit wordt dus 'chatten' genoemd.
Het voor/nadeel van chatten is dat iedereen kan meelezen wat er wordt uitgewisseld en ook aan de communicatie kan meedoen.
Er zijn vele soorten chatboxen. Over vrijwel elk onderwerp is er wel ergens in de wereld een chatbox. De service provider WXS biedt ook de mogelijkheid te chatten.
Voor deze chatboxen is specifieke software nodig. Deze wordt standaard meegeleverd bij het pakket wanneer je bij World Access inschrijft. De onderwerpen bij WXS lopen uiteen van koken, 'ontspanning' tot automatisering.
Er zijn ook chatboxen waaraan kosten zijn verbonden. Het kost tijd, dus geld, om deze dienst te bieden. M.i. wegen de kosten niet op tegen het voordeel om informatie uit te wisselen. Maar dat moet iedereen voor zichzelf bepalen.

Return to I N D E X